دامنه چیست

دامنه چیست؟ پسوند دامنه چه محدودیتی هایی دارد؟

زمان انتشار: در تاریخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۶ ساعت ۲۱:۰۰ | آموزش وب . بلاگ

اگر شما قصد راه اندازی یک وبسایت داشته باشید و یا اهل وبگردی باشید حتما با نام دامنه برخورد داشته اید. در این مطلب یاد می گیریم که دامنه چیست.

دامنه همان آدرس سایتی است که شما برای دسترسی به سایت های مختلف از آن استفاده می کنید. برای مثال tooc.ir دامنه سایت توسی است که با استفاده از آن می توانید به این سایت دسترسی پیدا کنید. هر آدرس از ۴ بخش اصلی تشکیل می شود. این قسمت ها به ترتیب پروتکل، زیر دامنه، دامنه و دامنه سطح بالا یا همان پسوند نام دارند. یکی از مهم ترین چالش ها برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی انتخاب نام دامنه است. دامنه وبسایت باید علاوه بر ارتباط با زمینه کاری، زیبا و کوتاه نیز باشد. زیرا کاربران می توانند به سادگی آدرس وبسایت را در حافظه خود نگه دارند. در این ویدیو سعی داریم که تمام بخش های تشکیل دهنده domain را بررسی کرده و با نکات مهم آن آشنا شویم.

گاهاً در مقالات متعدد از URL برای اشاره به آدرس یک وبسایت استفاده می شود. اکنون این سوال برایتان پیش آمده است که Domain با URL چه تفاوتی دارد؟ و یا این سوال در ذهن پیش آید که نحوه خرید دامنه به چه صورت است؟ آیا با یکبار خرید دامنه شما به صورت مادام العمر صاحب آن هستید؟ در این مطلب قصد داریم تا به تمام این سوالات پاسخ دهیم. پیش تر در قسمت اول ویدیو «شروع کار با طراحی و برنامه نویسی وب» کمی درباره دامنه ها صحبت کردیم. اما در این قسمت قصد داریم تا به صورت کامل با تمام قسمت های دامنه آشنا شویم.

دامنه چیست؟

دامنه همان آدرسی هست که شما با وارد کردن آن در مرورگرتان وارد یک سایت می شوید. یک وبسایت با دسترسی به سروری که اطلاعات بر روی آن است، قابل دسترسی است. سرور همان کامپیوتری است که در محیط اینترنت وجود دارد. هر کامپیوتر دارای یک آدرس IP مخصوص به خود می باشد که از این آدرس جهت شناسایی و دسترسی به آن استفاده می شود. این آدرس شامل یک سری از اعداد است. اما به یاد داشتن یک آدرس IP به دلیل اینکه از مجموعه ای از اعداد تشکیل شده کار سختی است. به همین دلیل است که از دامنه استفاده می کنیم.

پیش تر در یک پست اینستاگرامی به معرفی آی پی پرداختیم. دامین دربرگیرنده یک نام است که به وسیله آن کاربر می تواند از آن جهت دسترسی به سایت مورد نظر خود استفاده کند. روی کار آمدن دامنه باعث شد که کاربران به راحتی بتواند سایت خود را پیدا کنند. برای مثال شما با وارد کردن یک آی پی مشابه ۱۴۲.۲۵۰.۱۸۶.۱۴۲ می توانید وارد سایت گوگل شوید. اما طبیعتا به یاد داشتن google.com بسیار راحت تر خواهد بود.

نام دامنه، نام منحصر به فرد و یکتا شما است. برای انتخاب اسم، شما هیچ محدودیتی به جز تکراری نبودن آن ندارید. نکته مهم دیگر این است که نام دامنه باید سرهم بوده و یا با – به هم بچسبند.

چند نکته از دامنه

نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که دامنه ها اختصاصی هستند. برای مثال، آدرس tooc.ir به نام ما ثبت شده است. بنابراین ما صاحب آن محسوب شده و شخص دیگری نمی تواند این ترکیب را به نام خود ثبت کند. خرید دامنه معمولا به صورت سالیانه انجام می شود. این یعنی زمانی که شما یک دامنه را ثبت می کنید برای مدت زمان مشخصی آن را در اختیار دارید. یعنی مثلاً برای ۱ سال یا چند سال آن را خواهید داشت و پس از گذشت این دوره، اگر دوباره آن را تمدید نکنید، دیگران می توانند این دامنه را برای خود تصاحب کنند.

یکی از مهم ترین ابهامات در این زمینه، تفاوت Domain و URL است. دامنه یا دامین در واقع آدرس صفحه اصلی وب سایت شما هستند و هیچ کاراکتر و علامت اضافی در انتهای پسوند آن قرار نمی گیرد. اما URL به تمام مشتقات یک نام دامنه گفته می شود. به عنوان مثال tooc.ir نام دامنه سایت توسی است. بقیه صفحات سایت دارای آدرس URL ای مانند tooc.ir/blog هستند. در نهایت باید این را بدانید که هر صفحه اینترنتی دارای یک آدرس است. صفحه اصلی یک وب سایت فقط خود دامنه است و صفحات دیگر آن، هر کدام دارای یک URL منحصر به فرد هستند.

پسوند دامنه یا TLD چیست؟

دامنه سطح بالا یا TLD به پسوند دامنه می گویند. در واقع به همان قسمت بعد از نقطه آخر دامنه پسوند می گویند. یک مثال واضح از پسوند، عبارت ir در دامنه tooc.ir است. بر اساس کاربرد و یا موقعیت جغرافیایی پسوند ها را می توانیم به چند دسته کلی تقسیم کنیم: 

پسوند های عمومی

متداول ترین نوع دامنه ای است که به طیف های مختلف کاربران اجازه ثبت را می دهد. از معروف ترین نمونه های این نوع دامنه می توان به com، org و … اشاره کرد. هر کدام از این پسوند ها کاربرد خاص خود را دارند. برای مثال com که مخفف عبارت commercial است، برای سایت های تجاری کاربرد دارد. org هم که مخفف کلمه organization است، بیشتر برای سازمان های دولتی و خصوصی به کار می رود. پسوند info مخفف واژه Information است و عموما برای پایگاه های اطلاعاتی به کار می رود.

پسوند های حمایت شده

نوعی دامنه عمومی است که توسط سازمان های خصوصی ارائه می شود. کاربرانی که می خواهند سایت خود را تحت این نوع دامنه ها ثبت کنند باید از قوانین خاصی پیروی کنند. از معروف ترین نمونه های این نوع پسوند می توان به gov، edu اشاره کرد. پسوند gov مخفف عبارت government بوده و عموما برای سایت های دولتی و حکومتی به کار می رود. و ام پسوند edu هم همانطور که از نام اصلی آن، یعنی education مشخص است، عموما برای موسسات آموزشی به کار می رود.

پسوند های مرتبط با کشور ها

این نوع پسوند به کد دو حرفی مخفف نام کشور ها اشاره می کند. این پسوند بیشتر برای سایت هایی که می خواهند در کشور خاصی خدمات ارائه دهند، مناسب است. برای مثال پسوند ir برای کشور ایران است. از معروف ترین نمونه های این نوع پسوند می توان به ru برای روسیه، us برای ایالات متحده و fr برای فرانسه اشاره کرد.

نکته مهم این است که پسوند دامنه هیچ محدودیتی در دسترسی کاربران به وبسایت شما ایجاد نمی کند. برای مثال سایت توسی با پسوند ir از تمام نقاط جهان و برای تمام افراد قابل دسترسی است. دسته بندی پسوند دامنه تنها برای ایجاد یک سیستم کاربردی ارائه شده است. به عنوان مثال، دامنه ای با پسوند edu نشان می دهد که وبسایت مربوطه متعلق به موسسات آموزشی است.

آخرین نکته از TLD ها و آموزش «دامنه چیست» این است که می توان چندین وبسایت با یک نام مشترک اما با پسوند های مختلف وجود داشته باشد. برای مثال، ممکن است سایتی با پسوند com وجود داشته باشد که هیچ ارتباطی با tooc.ir نداشته باشد.

نقش پروتکل در دامنه چیست؟

پروتکل یک سری قانون و چارچوب است که تعیین می کند یک عمل در چه گروهی قرار می گیرد و از چه سیاست هایی پیروی می کند.

HTTP مخفف Hyper Text Transfer Protocol و به معنی پروتکل فرامتنی می باشد. این پروتکل عموما به منظور انتقال داده ها از یک وب سرور به یک مرورگر استفاده می شود. اما مشکلی که HTTP دارد این است که داده ها در آن رمزنگاری نمی شوند. فرق بین HTTP و HTTPS در امنیت این پروتکل است. پروتکل HTTPS هنگام انتقال اطلاعات بین وب سرور و مرورگر از سیستم رمزنگاری استفاده می کند. استفاده از یک پروتکل امن باعث افزایش اعتماد برای بازدید کنندگان خواهد شد. علاوه بر کاربران، گوگل نیز به امنیت وبسایت ها اهمیت می دهد. این سایت ها رتبه بهتری را در نتایج گوگل می گیرند.

زیر دامنه چیست؟

ساب دامین یا زیر دامنه، یک دامنه مشتق شده از دامنه اصلی است. برای مثال بخش blog در blog.tooc.ir به عنوان یک زیر دامنه از سایت توسی است. اصولا ساخت زیر دامنه به صورت رایگان است اما ایجاد دامنه مستلزم پرداخت هزینه است. Sub-domain از نظر موتور های جستجو مجزا دیده می شود. در واقع می توان گفت که زیر دامنه به عنوان یک سایت جدا از domain اصلی شما خواهد بود. برای مثال سئو دامنه اصلی و زیر دامنه ها جدا از هم هستند. پیشنهاد می کنیم مگر در شرایط خاص از زیر دامنه ها استفاده نکرده و از همان پوشه ها استفاده کنید.

ثبت دیدگاه جدید:

جهت رسیدگی به دیدگاه خود از زبان فارسی استفاده کنید!